• Proje Girişi:

Zekat Bağışı

3% hedef

Online Bağış Bağış Yap

Select Payment Method
Bilgileri Giriniz

Bağış Toplamı: 100₺

Neden Zekat?

Zekat, İslam’ın beş şartından biri olan ve maddi varlıkların belli bir oranda fakirlere, yoksullara, yetimlere ve diğer ihtiyaç sahiplerine verilmesini öngören bir ibadettir. Zekat, kişinin sahip olduğu nisap miktarındaki maddi varlıklar üzerinden yılda bir defa verilir. Nisap miktarı, kişinin sahip olduğu mal varlığına bağlı olarak belirlenir. İslam’ın 5 şartından biri olması ve dinimizde yoksulun, yetimin hakkının gözetilmesi hasebiyle, Zekat biz Müslümanlar için son derece önemli bir ibadettir.

Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur;

“Kim malının zekâtını vermezse, kıyâmet günü, malı kendisine yılan gibi sarılır ve üzerine ‘Ben senim, ben senim!’ der.” (İbn Mâce)

Nisab nedir ve Zekat nasıl hesaplanır?

Nisab miktarı, zekatın farz olması için gerekli zenginlik ölçüsüdür.

  1. Altın, gümüş ve ticaret malı zekatında nisab:

Hanefi mezhebinde 96 gram, (Şâfi, Mâliki, Hanbeli mezheblerinde ise 69 gram) altın veya o değerde paradır. Nisaba ulaşınca, 40’da 1’i kadar, altından veya ticaretini yaptığı maldan zekat verilir.

  1. Kağıt para zekatında nisab :

TL, döviz, hisse ve tahvil senetleri ve senetli veya senetsiz alacaklar, her sene zekat hesabına katılır. Varsa borçları çıkarıldıktan sonra 96 gram altına ulaşıyorsa, 40’da 1’i zekat olarak verilir. Altın, gümüş ve ticaret malının değeri ile kağıt para zekatı beraber hesaplanabilir.

  1. Hayvan zekatı:

Yılın yarıdan fazlasında kırda, çayırda parasız otlayan, eti için erkek, eti ve sütü için dişi hayvanların zekatı verilir. Yalnız yünü için, yük taşımak için veya binmek için olursa onların zekâtı verilmez.

  1. Hayvanlarda nisab; koyun ve keçi için 40’da 1 verilir. 30 Sığır için 1 yaşını aşmış buzağı, 5 deve için 1 koyun zekat verilir.
  2. Bu hayvanların sayısına göre zekat miktarı değişir.
  1. Toprak mahsulleri zekâtı: Toprak mahsülleri zekatına uşur veya öşür denir. Fakir veya borçlu olanın da uşur vermesi gerekir. İmam-ı a’zam hazretleri buyuruyor ki:(Her sebze ve meyve az olsun çok olsun mahsül topraktan alındığı zaman onda birini veya kıymeti kadar altın veya gümüşü Müslüman fakirler vermek farzdır.) Uşrun nisabı yoktur. Mahsul az olsa da uşru verilir. Uşur, onda bir olarak verilir. Yapılan masraflar düşülmez. Sadece paralı sulama olursa veya motorla sulanırsa, yirmide bir verilir.

Zenginler İmam-ı Azam’a göre vermelidir. Fakir olanlar da İmameyn’in ictihadına uyarak zekatını verebilir. Buna göre; mahsül 1250 kg ve üzeri olursa zekatı verilir.

Hakkaniyet Derneği ve Zekat Bağışları

Hakkaniyet Derneği, zekat bağışlarınızı, yurt içinde ve yurt dışında ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırmak için titizlikle kullanmaktadır. Dernek, ahlaki ve şeffaf bir yaklaşım benimseyerek, toplanan zekat bağışlarını doğrudan ihtiyaç sahiplerine yönlendirmektedir.

Zekatınızla, Hakkaniyet Derneği aracılığıyla birçok insanın yaşamına dokunabilir, ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olabilirsiniz.